ПРАТ "Культтовари"

Код за ЄДРПОУ: 01553020
e-mail: kulttovar@ukr.net
Юридична адреса: 76018, Івано-Франківська обл., м.Івано-Франківськ, вул.Промислова, 23А
 
Дата розміщення: 29.03.2021

Річний звіт за 2020 рік

XI Звіт керівництва (звіт про управління)

Вірогідні перспективи подальшого розвитку емітента В перспективi емітент планує продовжувати здiйснювати тi ж види дiяльностi, що i в звiтному роцi. Перспективнiсть подальшого розвитку емiтента залежить вiд стабiльностi та узгодженостi чинного законодавства та пiдзаконних нормативних документiв, вона пов'язана iз забезпеченням прийняття та виконання адекватних управлiнських рiшень вiдповiдно до змiн зовнiшнього середовища. Перспективи подальшого розвитку пiдприємства визначаються рiвнем ефективностi реалiзацiї фiнансової, iнвестицiйної, iнновацiйної полiтик, покращення кадрового забезпечення, успiшної реалiзацiї маркетингових програм тощо. Для емiтента необхiдним є розроблення та запровадження рацiональної економiчної полiтики розвитку з метою досягнення ефективних результатiв своєї дiяльностi та конкурентоспроможностi пiдприємства.
Інформація про розвиток емітента Товариство є юридичною особою приватного права (господарським товариством) за законодавством України, створене та діє відповідно до положень Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, законів України "Про акціонерні товариства", "Про цінні папери та фондовий ринок", інших нормативно-правових актів України, Статуту та внутрішніх документів Товариства. Товариство утворене шляхом перетворення Івано-Франківського орендного підприємства по торгівлі культтоварами "Укропткульттовари" в Акціонерне товариство закритого типу "Культтовари" і є правонаступником всіх прав та обов'язків Івано-Франківського орендного підприємства по торгівлі культтоварами "Укропткульттовари". За рішенням Загальних зборів акціонерів Товариства від "11" травня 2010 року, на виконання вимог Закону України "Про акціонерні товариства" № 514-VI від 17.09.2008р. змінено тип Товариства з Закритого акціонерного товариства на Приватне акціонерне товариство. У зв'язку з цим змінено найменування Товариства з Акціонерного товариства закритого типу "Культтовари" на ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "КУЛЬТТОВАРИ". У зв'язку зі зміною найменування ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "КУЛЬТТОВАРИ" зберігає за собою права та обов'язки Акціонерного товариства закритого типу "Культтовари". Товариством на постiйнiй основi проводиться робота щодо покращення своїх внутрiшнiх органiзацiйних умов дiяльностi. Така робота, в першу чергу, стосується кадрового забезпечення пiдприємства, пiдвищення зацiкавленостi працiвникiв у результатах своєї дiяльностi, пiдвищення умов їх працi та покращення матерiально-технiчної бази виробничої дiяльностi.
Інформація про укладення деривативів або вчинення правочинів щодо похідних цінних паперів емітентом, якщо це впливає на оцінку його активів, зобов'язань, фінансового стану і доходів або витрат емітента У звiтному перiодi емiтент не укладав деривативiв та не вчиняв правочинiв щодо похiдних цiнних паперiв.
Зокрема інформація про завдання та політику емітента щодо управління фінансовими ризиками, у тому числі політику щодо страхування кожного основного виду прогнозованої операції, для якої використовуються операції хеджування Спеціального документу, яким би описувалися завдання та політика щодо управління фінансовими ризиками у емітента не затверджено. Управлінський персонал приймає рішення з мінімізації ризиків, спираючись на власні знання та досвід, та застосовуючи наявні ресурси. Операції хеджування не використовуються.
Зокрема інформація про схильність емітента до цінових ризиків, кредитного ризику, ризику ліквідності та/або ризику грошових потоків Кредитні ризики, цiнові ризики та ризики грошових потокiв відсутні.
Посилання на власний кодекс корпоративного управління, яким керується емітент У емітента відсутній власний кодекс корпоративного управління.
Посилання на кодекс корпоративного управління фондової біржі, об'єднання юридичних осіб або інший кодекс корпоративного управління, який емітент добровільно вирішив застосовувати Емітент не застосовує кодекс корпоративного управління фондової біржі, об’єднання юридичних осіб або інший кодекс корпоративного управління.
Посилання на всю відповідну інформацію про практику корпоративного управління, застосовувану понад визначені законодавством вимоги Емітент не затосовує практику корпоративного управління понад визначені законодавством вимоги.
У разі якщо емітент відхиляється від положень кодексу корпоративного управління, зазначеного в абзацах другому або третьому пункту 1 цієї частини, надайте пояснення, від яких частин кодексу корпоративного управління такий емітент відхиляється і причини таких відхилень. У разі якщо емітент прийняв рішення не застосовувати деякі положення кодексу корпоративного управління, зазначеного в абзацах другому або третьому пункту 1 цієї частини, обґрунтуйте причини таких дій д/в
Інформація про наглядову раду та виконавчий орган емітента Наглядова рада Товариства є постійно діючим органом, який представляє інтереси акціонерів в перерві між Зборами, здійснює контроль за діяльністю виконавчого органу та вирішує окремі питання, які законодавством та Статутом віднесені до її компетенції. Метою діяльності Наглядової ради є представництво інтересів та захист прав акціонерів, забезпечення ефективності їхніх інвестицій, сприяння реалізації статутних завдань Товариства, розробка стратегії, спрямованої на підвищення прибутковості та конкурентоспроможності Товариства, здійснення контролю за діяльністю виконавчого органу. Загальні збори своїм рішенням можуть покласти на Наглядову раду виконання окремих функцій, що належать до компетенції Загальних зборів. Наглядова рада не може передавати свої фунції на виконавчий орган. Компетенція Наглядової ради визначається чинним законодавством України, Статутом, внутрішнім Положенням та рішеннями Загальних зборів. Наглядова рада підпорядкована та підзвітна Загальним зборам, рішення яких є для неї обов'язковими. У своїй діяльності Наглядова рада керується чинним законодавством України, Статутом Товариства, іншими внутрішніми нормативними актами після їх затвердження Загальними зборами акціонерів. Директор є виконавчим органом Товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю. Директор діє від імені Товариства у порядку, визначеному законодавством України, цим Статутом, внутрішніми нормативними актами Товариства. До компетенції Директора відносяться усі питання поточної діяльності Товариства окрім тих, що згідно законодавства України, цього Статуту та внутрішніх нормативних актів Товариства віднесені до компетенції Загальних зборів або Наглядової ради Товариства. Загальні збори та Наглядова рада можуть винести рішення про передачу до компетенції Директора частини своїх прав, які не відносяться до їх виключної компетенції. Директор підзвітний Загальним зборам і Наглядовій раді та організує виконання їх рішень. Директор щорічно звітує перед Загальними зборами про результати фінансово-господарської діяльності Товариства за звітний період.
Порядок призначення та звільнення посадових осіб емітента. Інформація про будь-які винагороди або компенсації, які мають бути виплачені посадовим особам емітента в разі їх звільнення Порядок роботи членів Наглядової ради та виплати їм винагороди визначається законом, Статутом, Положенням про Наглядову раду, а також цивільно-правовим чи трудовим договором (контрактом), що укладається з членом Наглядової ради. Такий договір або контракт від імені Товариства підписується Директором чи іншою уповноваженою Загальними зборами особою на умовах, затверджених рішенням Загальних зборів. У разі укладення з членом Наглядової ради цивільно-правового договору такий договір може бути оплатним або безоплатним. До моменту укладення оплатного договору (контракту) Члени Наглядової ради виконують свої функції безоплатно. Порядок виплати винагороди членам Наглядової ради встановлюється Положенням про Наглядову раду. Член Наглядової ради не може бути одночасно Директором або Ревізором Товариства. Членом Наглядової Ради не може бути особа, які згідно законодавства України не може бути посадовою особою органів управління Товариства. Член Наглядової ради повинен виконувати свої обов'язки особисто і не може передавати власні повноваження іншій особі. Наглядова рада складається з 3 членів, які обираються Загальними зборами строком на 3 роки простим голосуванням з числа фізичних осіб, які мають повну дієздатність. До складу Наглядової ради обираються акціонери або особи, які представляють їхні інтереси (далі - представники акціонерів), та/або незалежні директори. Член Наглядової ради, обраний як представник акціонера або групи акціонерів, може бути замінений таким акціонером або групою акціонерів у будь-який час. Член Наглядової ради вважається "незалежним директором", якщо на нього відсутній будь-який вплив з боку інших осіб у процесі прийняття ним рішень, і відповідає вимогам та критеріям, встановленим законом та Положенням про Наглядову раду. У разі якщо незалежний директор протягом строку своїх повноважень перестає відповідати вимогам та критеріям, встановленим законом та Положенням про Наглядову раду, він повинен скласти свої повноваження достроково шляхом подання відповідного письмового повідомлення Товариству. Повноваження члена Наглядової ради дійсні з моменту його обрання Загальними зборами. У разі заміни члена Наглядової ради - представника акціонера повноваження відкликаного члена Наглядової ради припиняються, а новий член Наглядової ради набуває повноважень з моменту отримання Товариством письмового повідомлення від акціонера (акціонерів), представником якого є відповідний член Наглядової ради. Таке повідомлення про заміну члена Наглядової ради - представника акціонера повинно містити інформацію про нового члена Наглядової ради, який призначається на заміну відкликаного (прізвище, ім'я, по батькові (найменування) акціонера (акціонерів), розмір пакета акцій, що йому належить або їм сукупно належить). Акціонер (акціонери), представник якого (яких) обраний членом Наглядової ради, може обмежити повноваження свого представника як члена Наглядової ради. Акціонери та член Наглядової ради, який є їхнім представником, несуть солідарну відповідальність за відшкодування збитків, завданих Товариству таким членом Наглядової ради. У випадку закінчення строку, на який особу було обрано членом Наглядової ради, її повноваження припиняються крім повноважень щодо прийняття рішень питань з підготовки, скликання і проведення Загальних зборів. Особи, обрані членами Наглядової ради, можуть переобиратися необмежену кількість разів. У разі якщо членом Наглядової ради Товариства обирають особу, яка була Директором Товариства, така особа не має права протягом трьох років з моменту припинення її повноважень як Директора вносити пропозиції щодо кандидатур аудитора Товариства та не має права голосу під час голосування з питання обрання аудитора Товариства. Загальні збори Товариства можуть прийняти рішення про дострокове припинення повноважень членів Наглядової ради та одночасне обрання нових членів. Без рішення Загальних зборів повноваження члена Наглядової ради припиняються: 1) за його бажанням за умови письмового повідомлення про це Товариства за два тижні; 2) в разі неможливості виконання обов'язків члена Наглядової ради за станом здоров'я; 3) в разі набрання законної сили вироком чи рішенням суду, яким його засуджено до покарання, що виключає можливість виконання обов'язків члена Наглядової ради; 4) в разі смерті, визнання його недієздатним, обмежено дієздатним, безвісно відсутнім, померлим; 5) у разі отримання Товариством письмового повідомлення про заміну члена Наглядової ради, який є представником акціонера (акціонерів). З припиненням повноважень члена Наглядової ради одночасно припиняється дія договору (контракту), укладеного з ним. Якщо кількість членів Наглядової ради, повноваження яких дійсні, становить менше половини її кількісного складу, обраного відповідно до вимог закону Загальними зборами, Товариство протягом трьох місяців має скликати позачергові Загальні збори для обрання решти членів Наглядової ради. Директор обирається Загальними зборами строком на 5 років. Директор виконує свої обов'язки з моменту обрання до закінчення терміну повноважень (протягом 5 років з моменту обрання). Після закінчення зазначеного терміну повноваження Директора залишаються дійсними до обрання Загальними зборами нового Директора або до припинення повноважень у випадках, передбачених Статутом. Директор може бути достроково відкликаний Загальними зборами незалежно від причин такого відкликання. Наглядова рада має право відсторонити від виконання повноважень Директора, дії або бездіяльність якого порушують права акціонерів чи самого Товариства, до вирішення Загальними зборами питання про припинення його повноважень. До вирішення Загальними зборами питання про припинення повноважень Директора Наглядова рада зобов'язана призначити особу, яка тимчасово здійснюватиме повноваження Директора, та скликати позачергові Загальні збори. У разі відсторонення Директора або особи, яка виконує його повноваження, від здійснення повноважень Наглядова рада зобов'язана протягом 10 днів з дати ухвалення відповідного рішення оголосити про скликання Загальних зборів, до порядку денного яких повинно бути включено питання про переобрання Директора Товариства. Для проведення перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства Загальні збори можуть обирати Ревізора. Ревізор може обиратися для проведення спеціальної перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства або на визначений період, але не більше ніж на п'ять років. Ревізор діє у порядку, визначеному законом, цим Статутом, Положенням про Ревізора та іншими внутрішніми нормативними актами Товариства. Ревізор обирається Загальними зборами акціонерів простим голосування з числа фізичних осіб, які мають повну цивільну дієздатність. Обраний Ревізор виконує свої обов'язки з моменту обрання на Загальних зборах акціонерів до закінчення терміну його повноважень або до припинення повноважень у випадках, передбачених цим Статутом та Положенням про Ревізора. Загальні збори акціонерів Товариства простою більшістю голосів у будь-який час можуть прийняти рішення про дострокове припинення повноважень Ревізора. Ревізором Товариства не можуть бути члени Наглядової ради, Директор Товариства та інші особи, яким згідно з законом заборонено бути ревізором чи членами ревізійної комісії. Ревізор не може входити до складу лічильної комісії Товариства.
Повноваження посадових осіб емітента Посадові особи емітента наділені повноваженнями у відповідності до Статуту та внутрішніх документів емітента.
Інформація аудитора щодо звіту про корпоративне управління ЗВІТ З НАДАННЯ ВПЕВНЕНОСТІ НЕЗАЛЕЖНОГО ПРАКТИКУЮЧОГО ФАХІВЦЯ щодо звіту керівництва ПРАТ "КУЛЬТТОВАРИ" за 2020 рік Управлінському персоналу ПРАТ "Культтовари" Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку Нашим завданням було надання впевненості щодо окремої інформації, яка міститься у Звіті керівництва ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "КУЛЬТТОВАРИ" (ідентифікаційний код 01553020), далі - Компанія, за 2020 рік. Застосовні критерії Статтею 401 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" від 23.02.2006р. №3480-IV (далі - Закон №3480-IV) визначено вимоги до річного звіту керівництва емітента цінних паперів та інформація щодо якої аудитор повинен висловити свою думку, які і є застосовними критеріями. Цей звіт з надання впевненості призначено виключно для управлінського персоналу Компанії та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і не може бути розповсюджений або використаний іншими сторонами. Відповідальність управлінського персоналу Управлінський персонал Компанії несе відповідальність за підготовку річного Звіту керівництва Компанії за 2020 рік відповідно до вимог статті 401 Закон №3480-IV та за впровадження внутрішнього контролю, який управлінський персонал визначає необхідним для забезпечення дотримання відповідних вимог. Відповідальність практикуючого фахівця Нашою відповідальністю є незалежне висловлення думки щодо окремої інформації, яка міститься у Звіті керівництва, на основі результатів, отриманих нами у процесі виконання завдання. Ми виконали наше завдання з надання впевненості відповідно до вимог Міжнародного стандарту завдань з надання впевненості 3000 "Завдання з надання впевненості, що не є аудитом чи оглядом історичної фінансової інформації". Наша фірма дотримується вимог Міжнародного стандарту контролю якості 1 та відповідно впровадила комплексну систему контролю якості, включаючи задокументовану політику та процедури щодо дотримання етичних вимог, професійних стандартів і застосовних вимог законодавчих та нормативних актів. Ми дотрималися вимог незалежності та інших вимог, викладених у Кодексі етики професійних бухгалтерів, затвердженому Радою з Міжнародних стандартів етики для бухгалтерів, який ґрунтується на фундаментальних принципах чесності, об'єктивності, професійної компетентності та належної ретельності, конфіденційності та професійної поведінки. З огляду на умови завдання, процедури, які ми виконали, на основі нашого професійного судження, включали огляд документів, запити, аналітичні процедури та ін. Ми виконали процедури, які відрізняються за характером і часом та є меншими за обсягом, порівняно з процедурами, необхідними при виконанні завдання з надання обґрунтованої впевненості. Рівень впевненості, отриманий у завданні з надання обмеженої впевненості, є значно меншим порівняно з тим рівнем, який було б отримано у разі виконання завдання з надання обґрунтованої впевненості. Ми вважаємо, що отримані нами докази є достатніми та прийнятними. Висновок практикуючого фахівця На основі виконаних процедур та отриманих доказів ніщо не привернуло нашої уваги, що змусило б нас вважати, що Компанія не дотрималася в усіх суттєвих аспектах вимог статті 401 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" від 23.02.2006 №3480-IV щодо інформації, яка зазначена у Звіті керівництва за 2020 рік. Практикуючий фахівець та директор Ольга Брегін "26" березня 2021 року Адреса ТОВ "Аудиторська компанія "Вектор аудиту": 76018, м.Івано-Франківськ, вул.Чорновола, 7/312